Dela nyhet
Fotbollssverige samlas för matchklimathelg 10-11 maj
Igår, 17:34 0 kommentarer

Svensk fotboll strävar efter mer än bara segrar på planen. Fotbollen ska vara en plats för glädje och gemenskap. Det är när vi lyfter, stöttar och peppar varandra som vi når nya höjder tillsammans. Här finns ingen plats för hat, hot eller våld. Därför kraftsamlar nu återigen den svenska fotbollsfamiljen den 10-11 maj för ett bättre matchklimat! Och ännu bättre fotboll.
För tredje gången under ett års tid samlas svensk fotboll gemensamt för att manifestera för ett bättre matchklimat. Den här matchklimathelgen kommer SvFF att fokusera på en av de viktigaste grundbultarna för en trygg miljö och ett bra matchklimat: att snacket på och kring fotbollsplanerna är schyst och bra.
– Det viktigaste man kan göra som vuxen är att tänka på hur man själv beter sig och agerar under matcher. Vi vuxna är förebilderna, säger SvFF:s tävlingschef Anna Lögdberg och berättar om ett nytillkommet tillägg i spelregler för barn- och ungdomsfotbollen:
– Ledarna får det stora ansvaret för matchklimatet i spelformerna 3 mot 3 upp till 9 mot 9. Domarna, som ofta är barn och ungdomar själva, ska få hjälp av de vuxna runt planen och där är ledarna viktigast. De ska inte protestera mot domarnas beslut utan tvärtom se till att matchen blir en positiv upplevelse för spelarna, publiken och domaren.
Ledarna ska ta ansvar för domarens arbetsmiljö och säga ifrån mot andra ledare och publik som protesterar eller försöker påverka domarens beslut. Om ingen funktionär med ansvar för domare finns på plats ska någon av hemmalagets ledare ta särskilt ansvar för domaren.
Snacket på planen till domaren, till spelarna i det andra laget, till spelarna i det egna laget, ledare emellan, hur vårdnadshavare och supportrar på sidan av hejar eller hur det rapporteras och skrivs i sociala medier efter matchen. Arenorna och mötesplatserna där snacket hamnar i fokus är många.
– Det är lätt att dras med när dottern eller sonen gjort mål och laget en bra match. Om det blir mycket känslor inblandade kan det också sluta med att man inte tänker efter hur man uttrycker sig på exempelvis lagets Instagram-konto. Vi brukar säga att en enkel minnesregel är: Den långsiktiga utvecklingen är viktigare än det kortsiktiga resultatet och håll god ton, säger Anna Lögdberg.
SvFF har tagit fram rekommendationer kring hur man ska tänka när man filmar och fotar barn och unga.
Till den här tredje gemensamma matchklimathelgen har vi på SvFF tittat över dom tips vi ger till alla som engagerar sig i barn- och ungdomsmatcher på plats.
Fem enkla punkter att tänka på.
Vi på SvFF vill passa på att skicka en vänlig påminnelse om hur du, någon som står bredvid dig på sidlinjen eller en förälder hos motståndarlaget kan bidra till ett bättre matchklimat:
- Fotboll ska vara roligt
- Uppmuntra barnens försök och ambition
- Spelarna och domarna är under utbildning
- Ledarna är oftast ideella
- Du är en förebild
Kommentarer